Paljonko tarvitaan vettä?

  Uutiset

YK:n Kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on selvittänyt, paljonko eri ruoka-aineiden tuottamiseen kuluu vettä. Peruna on tunnetusti yksi kaikkein säästeliäimmistä ruokakasveista.

Esimerkiksi suosittuun tuontilisäkkeeseen riisiin verrattuna kotimainen peruna kuluttaa alle viidesosan riisin tarvitsemasta vesimäärästä. Lihantuotantoon kasviksia, varsinkaan perunaa, on turha edes verrata. Ero on monikymmenkertainen.

Peruna on tulevaisuuden kasvi etenkin alueilla, joilla vesi on niukka luonnonvara.

Paljon vettä

Lue lisää artikkeleita perunan hyvyydestä

Dagsmarkin kenttäpäivä peruttu hallan vuoksi

Dagsmarkin lajikekentän esittely on peruttu. Kenttä oli tarkoitus esitellä elokuun 22. päivä, mutta viime viikon halla tuhosi kasvustot, eikä esiteltävää satoa ollut suuren osaan lajikkeita ehtinyt vielä kertyä.

Annabellestä Suomen kolmanneksi suurin perunalajike

Ruokavirasto ja maanmittauslaitos ovat jälleen koostaneet tilastot kuluvan kesän perunan pinta-aloista. HZPC Kantaperunan lajikkeiden viljely on lisääntynyt huimasti. Viime kesään verrattuna kasvussa ovat Annabelle, Colomba, Noblesse, Asterix, Innovator, Sunita, Avanti ja Talentine sekä Carrera.

Halla kuritti siemenperunaviljelmiä

Halla on tehnyt tänä kesänä tuhojaan ruokaperunaviljelmillä eri puolilla Suomea. Tyrnävälle yöpakkaset iskivät kahtena yönä heti elokuun alussa.

Perunalajikkeisiin tutustutaan Jepualla ja Kristiinankaupungissa

Peltopäivät perunalajikekentillä järjestetään tuttuun tapaan elokuussa. Jepuan kenttäpäivä on keskiviikkona 21.8.2019 ja Kristiinankaupungin (Dagsmark) kenttäpäivä järjestetään torstaina 22.8.2019. Viljelijätilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki perunan kanssa työskentelevät ja perunanviljelystä kiinnostuneet.

Peltopäivä Tyrnävällä: Juuret vaon alla, lisä-mangaanin aika

Siemenperunanviljelijät kokoontuivat tänään perinteiseen pellonpiennarpäivään Rahkon tilalla Tyrnävällä. Ohjelmassa oli muun muassa fosforin, mangaanin ja kasvistressin mittauksia lehtinäytteistä ProAgrian perunaneuvoja Juha Sohlon johdolla.

Annabelle makukisan voittoon uuden perunan juhlilla

Maaseudun tulevaisuus vieraili Raaseporissa Bromarvin torilla järjestetyillä uuden perunan juhlilla. Juhlilla kansa valitsi äänestämällä parhaan perunalajikkeen. Keittiömestarit puolestaan kisasivat parhaasta perunareseptistä ja maistelivat perunaerien välisiä eroja.

Pohjoisessa satanut eniten, saaristossa kuivinta

Kasvukausi on alkanut Suomessa suhteellisen kuivana. Alueelliset erot ovat melko suuria. Paikallisestikin jopa saman tilan pelloista osa on saanut vettä ja osa ei. Sateisinta on ollut Oulun seudulla ja kuivinta Turun saaristossa.

Ruotsin SMAK-testit: laadukkain peruna on Colomba

Viime kesän perunoiden SMAK-tulokset on julkaistu Ruotsissa. Noin 250 perunaerän joukosta laadukkain merkittävä lajike on Colomba. Menestys ei tule yllätyksenä, sillä Colomban tasaisen korkea laatu nousi esiin edellisenkin kesän analyyseissä.

Lajikkeiden Senkorin-kestävyydet

Rikkakasviruiskutukset ovat jo hyvässä vauhdissa. Lajikkeidemme Senkorin-kestävyydet löytyvät näiltä sivuilta ja lajikeoppaasta sekä nyt myös alla olevasta taulukosta.

Viljelyohjeet: Punakuorinen uutuuslajike Rosi

Rosi on uusi punakuorinen perunalajike. Se on syntynyt punakuoristen Mozartin ja Symfonian risteytyksenä. Rosikin on kuoreltaan voimakkaan punainen ja kauniin sileä peruna. Sillä on kaikista lajikkeistamme vahvin ruvenkestävyys.

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.