top of page

Jauhoinen uutuuslajike sai nimen
HZPC Kantaperunan uusin perunalajike HZD 07-380 on saanut lajikenimen. Lajike on suunnattu nimenomaan Suomeen ja suomalaisille, ja siksi sille on haluttu antaa tällä kertaa myös suomalainen lajikenimi. Olemme kysyneet mielipidettä monilta asiaan vihkiytyneiltä, asiakkailtamme sekä kotimaisilta kuluttajilta, jotka perunan lopulta ostavat. Valinta on osunut yhteen niistä muutamista nimistä, jotka olivat mukana vaihtoehdoissa alusta alkaen.


Iloisina ilmoitamme, että lajikevalikoimamme uusimman jäsenen nimi on Helmi.


Helmi on jauhoinen punaisen pussin pakkausperuna. Kyseessä on keltamaltoinen, soikean muotoinen ja kirkaskuorinen lajike. Lajike tuottaa kotimaisissa olosuhteissa vakaasti korkean tärkkelyspitoisuuden. Se on jauhoisin lanseeraamamme lajike sitten Van Goghin.


Jauhoisen keittotyypin ja herkullisen maun lisäksi Helmi on varustettu vahvoilla nykyaikaisen lajikkeen taudinkestävyyksillä. Helmi kestää erinomaisesti kuorirokkoa, maltokaarivirusta sekä perunarupea – eli kaikkia kolmea kotimaisen perunantuotannon pahimmista vitsauksista.


Haluamme kuitenkin muistuttaa, että Helmi on vasta uransa alkutaipaleella. Mitä uudempi sitä lupaavampi, niin on usein perunalajikkeiden kohdalla todettu. Viiden vuoden kotimaisen lajiketestauksen, tautikokeiden, tärkkelyskokeiden, istutustiheyskokeiden ja lannoituskokeiden jälkeen uskallamme kuitenkin sanoa sen, että Helmi on vähintäänkin erittäin lupaava punaisen pussin lajike. 


Olemme itse viljelleet Helmiä muutaman vuoden ajan siementuotannon puolella, ja sitä ovat jo testanneet muutamat kotimaiset pakkaajat ja viljelijät. Kokonaan kotimaista sertifioitua siementä on tuotettu täksi kevääksi noin 150 tonnia. Siementä on jo saatavilla tämän kevään toimituksiin. Suosittelemme lajiketta kokeiluun kaikille jauhoista perunaa tuottaville asiakkaillemme. 

bottom of page