Euroopan perunapula on todellinen

  Luokittelemattomat, Uutiset

Agri Markets Limitedin markkinaraportti World Potato Markets kertoo perunan hinnan pysyvän marraskuun lopulla edelleen hyvällä tasolla. Ainoa hintaa heikentävä tekijä on vanhan valtalajikkeen Bintjen tilanne.

Heikko sato johti 10 miljardin kilon laskuun

Syyt hyvien hintojen taustalla ovat huono sato ja pienentynyt perunan pinta-ala. EU-maiden yhteenlaskettu perunanviljely väheni edelliseen kesään verrattuna 1 720 000 hehtaarista 1 680 000 hehtaariin. Vähennys on siis noin -40 000 hehtaaria eli noin -2,5 % pinta-alasta. Pinta-ala on kuitenkin hyvin lähellä viiden vuoden keskiarvoa.

Pinta-alaa suurempi merkitys on kuumuuden ja kuivuuden aiheuttamalla heikolla satotasolla. Hehtaarisadot laskivat edellisen vuoden runsaasta 36 tonnista noin 31 tonniin. Lopputuloksena perunan määrä EU-maissa laski ennätyksellisen alas. Tämän hetken arvio perunavarastojen määrästä on 52 miljardia kiloa, mikä on yli 10 miljardia kiloa vähemmän kuin vuosi sitten.

Itä-Euroopan maat ovat selvinneet kesästä vähemmillä vahingoilla kuin läntiset. Heikoimmat sadot osuvat viiteen suurimpaan tuottajamaahan eli Belgiaan, Hollantiin, Ranskaan, Saksaan ja Iso-Britanniaan.

Bintjen tilanne puhuttaa Belgiassa ja Hollannissa

Bintje on yhä merkittävä ranskanperunateollisuuden raaka-aine etenkin Belgian suurissa tehtaissa, jotka imevät raaka-ainetta maan sisältä mutta myös ympäröivistä maista. Siksi Bintjellä on tärkeä rooli myös muun perunan hinnan aseuttumisessa. Poikkeuksellisen kesän jäljiltä Bintjen tärkkelyspitoisuudet jäivät liian mataliksi, ja tehtaat tiputtivat Bintjen ostohintoja aiemmin syksyllä rajusti.

Hintatason kohentamiseksi Ranskasta Belgiaan vietäviä Bintje-eriä on marraskuun alussa alettu jakamaan kahtia, ja hinta-ongelma näyttää ratkenneen; Alle 14 % tärkkelystä sisältävät erät myydään halvalla, kun taas 14 % rajan ylittävistä eristä pyritään saamaan hyvää hintaa. Heikkojen erien hinnat liikkuvat 10 sentin tietämissä, kun taas parhaista Bintje-eristä maksetaan jo 25 senttiä kilolta. Vertailun vuoksi esimerkiksi suositumpia lajikkeita Fontanea ja Challengeriä ostetaan Belgiassa tällä hetkellä vapailta markkinoilta 26 tai 27 sentillä. Innovatorin hinta liikkuu 28 sentin molemmin puolin.

Hollannin suuret tehtaat ovat toistaiseksi pidättäytyneet käyttämästä suuria määriä heikkolaatuisia Bintje-eriä. Tämän on mahdollistanut se, että hollantilaiset tehtaat ovat tehneet täksi kaudeksi tavallista enemmän viljelysopimuksia, eivätkä siksi ole samalla tavoin riippuvaisia vapaista markkinoista kuin belgialaiset. Hyvistä Bintje-eristä hollantilaiset maksavat tällä hetkellä jopa parempaa hintaa kuin Fontanesta.

Saksassa peruna liikkuu, Iso-Britanniassa nostot yhä kesken

Suurimmista maista Saksassa hintataso on tällä hetkellä vakaa. Perunaa myydään alueittaisten satovaihtelujen tasaamiseksi kiivaasti maan sisällä, mutta tuonti ei ole ainakaan vielä kovin vilkasta. Maan etelä- ja kaakkois-osista perunaa jopa viedään jonkin verran etenkin Tsekkiin ja Puolaan, jotka maksavat perunalle vielä paikallisia ostajia korkeampaa hintaa. Tällä hetkellä markkina on Saksassakin marraskuiseen tapaan hiukan rauhallisempi, mutta kysynnän sijaan suurin huolenaihe on sekä teollisuusperunan että pesuperunan osalta perunan laatu.

Kuivan kasvukauden jäljiltä pientä ja rupista perunaa on markkinoilla tavallista enemmän. Ohueksi jäänyt kuori ja kuivat nosto-olosuhteet ovat myös saattaneet aiheuttaa perunoihin tavallista enemmän nostokolhuja. Joulusesongin odotetaan nostavan perunan hintaa edelleen, ja uuteen vuoteen siirryttäessä hintojen odotetaan nousevan entisestään.

Iso-Britannissa perunannostot ovat yhä käynnissä marraskuun toisellakin puoliskolla. Nostoja ovat hidastaneet rajut sateet. Moni brittiviljelijä pyrki pelastamaan heikoksi jääneitä satoja jättämällä perunat kasvamaan vielä myöhään syksyyn saakka, mutta sateet näyttävät pilaavan lopputuloksen näiltä osin. Sadon lisäyksen sijaan seurauksena on heikentynyt perunan laatu.

Puolassa keskisato jäi kesällä 24 tonniin per hehtaari, minkä vuoksi perunaa on tarjolla vain vähän. Lisäksi Puolassakin perunan pinta-ala laski nelisen prosenttia. Puolassa nostot saatiin loppuun jo hyvän sään aikana ja laatu on siksi varsin hyvää, mutta perunasta on silti pula. Vapailla markkinoilla liikkuvan ruokaperunan hinnan kerrotaan liikkuvan 70 Puolan zlotyn eli 24 sentin tietämissä.

Ranska tehnyt uuden vientiennätyksen

Ranskassa satotaso on ollut hiukan muuta Eurooppaa parempi, ja perunaa on tänäkin vuonna riittänyt vientiin saakka. Itse asiassa muun Euroopan kärvistelessä perunapulan kourissa Ranska on hyötynyt tilanteesta ja tienannut ruokaperunan viennillä enemmän kuin koskaan ennen. Ranskan ruokaperunan vienti on jo ylittänyt 90 miljoonan kilon rajan, ja euroissa mitattuna perunan vientitulot ovat nousseet runsaaseen 25 miljoonaan euroon. Määrä oli vielä suurempi vuonna 2010, kun Venäjän-vienti kävi Ranskastakin Suomen tavoin kuumimmillaan, mutta euroissa mitattuna tämä vuosi on uusi ennätys.

Kaiken kaikkiaan perunan hinta on Euroopassa hyvällä tasolla, eikä heikkenemisestä ole tällä hetkellä merkkiäkään.

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Not readable? Change text. captcha txt