Opera – Täsmälajike luomutuotantoon ja puutarhaviljelyyn

  Lajikeuutiset

Melko jauhoinen yleisperuna Opera on osoittautunut erittäin kestäväksi perunaruttoa vastaan. Kovassakin ruttopaineessa Operan kasvustossa ei näy välttämättä merkkiäkään tartunnasta. Vasta syyspuolella lehtiin saattaa pahassa paineessa muodostua pieniä laikkuja.

Perunaruttokannat muuntuvat jatkuvasti sekä maantieteellisesti että vuosien välillä. Muuntuvien taudinaiheuttajien vuoksi lajikkeen vastutuskyky saattaa vaihdella, mutta kaikissa tapauksissa Opera on kestävimpiä markkinoilla olevia lajikkeita.

Opera on yleistynyt nopeasti etenkin luomutuotannossa. Suosio on taattu myös kuluttajille suunnatuissa puutarhapakkauksissa, joiden myynti Suomessa ylittää jo miljoonan siemenperunakilon rajan.

Kestää muutkin taudit, ei pelkkää ruttoa

Keltamaltoinen ja maukas Opera kestää hyvin myös maltokaarivirusta, erittäin hyvin Y-virusta ja on melko kestävä myös perunarupea vastaan.

Perunan yleisistä kasvitaudeista kuorirokko on käytännössä ainoa Operaan pystyvä tauti. Kuorirokkoa tavataa usein samoilla lohkoilla kuin maltokaarivirusta, sillä virus elää kuorirokkoa aiheuttavan sienen kestoitiöissä.

Laadukas yleisperuna

Opera on hyvä vaihtoehto myös tavanomaiseen ruoka- ja ruokateollisuusperunan tuotantoon. Operalla on kauniin kirkas kuori ja hyvät kuorintaominaisuudet.

Operan siementuotanto on kokonaan kotimaista.

Opera (Victoria x RZ 85-238)

HZPC, Hollanti

 

Melko myöhäinen ruoka- ja kuorimoperuna

• erittäin hyvä rutonkestävyys
• kookkaat ja keltamaltoiset mukulat
• pakattavissa keltaiseen tai punaiseen pussiin
• hyvä maltokaariviruksen kestävyys

Maalajit

Viljely onnistuu parhaiten keveillä kivennäismailla.

Idätys

Operan itämislepo on normaali, 2−3 viikon viritysidätys +8…+10°C tuottaa parhaan tuloksen.

Istutus

Opera on keskimyöhäinen ja satoisa lajike, jolloin penkistä kannattaa tehdä kookas mukuloiden vihertymisen estämiseksi. Istutussyvyydeksi suositellaan 10 cm. Suositeltava riviväli on 80 cm.

Suositeltavat istutusetäisyydet eri siemenperunan koko-luokille ovat seuraavat:
30−40 mm 24 cm
40−55 mm 28 cm

Lannoitus

Operan typentarve on normaali (60−70 kg N/ha). Yli 70 kg/ha typpilan-noitusta voidaan käyttää vain kaikkein keveimmillä maalajeilla. Fosfori- ja kaliumlannoitus viljavuustutkimuksen mukaan.

Seittipeittaus

Seitinarkana lajikkeena Operan seittipeittaus on suositeltavaa. Peittausaineina voidaan käyttää Moncut 40 SC:tä 125 ml/1000 kg siementä, Rizolexia 200−300 ml/1000 kg siementä tai Maxim 100 Fs:llä 200−250 ml/1000 kg siementä.

Varsiston hävitys

Täyteen kasvustoon Reglone 1,5-2,0 l/ha, tai Spotlight Plus 1,0 l/ha. Jos varret murskataan ennen ruiskutusta, käytetään Spotlight Plus 1,0 l/ha tai Reglonea 0,3-0,7 l/ha. Reglonen ruiskutusta kuivuudesta kärsivään kasvustoon tulee välttää.

Nosto

Nopea alkukuivaus on suositeltavaa heti noston jälkeen. Toimenpide lisää perunan varastosäilyvyyttä.

Viljelyvinkki

Sopii rutonkestävyytensä ansiosta myös luomutuotantoon!

Ota yhteyttä

Jätä viesti meille, otamme yhteyttä mahdollisimman pian.